Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

 

Administratorem danych osobowych użytkowników Platformy Targowej Online („Platforma”) jest Rekman sp. z o.o. z siedzibą w Magnicach (55-040), ul. Europejska 4 („Organizator”).

Użytkownik Platformy udostępnia Organizatorowi dane osobowe w procedurze rejestracji konta klienta na Platformie, dokonując rezerwacji wybranych produktów na Platformie czy też kontaktując się z Organizatorem, w tym również w celu wyrażenia opinii dotyczącej funkcjonowania Platformy.

Bez podania danych osobowych wskazanych w formularzu rejestracyjnym nie jest możliwe utworzenie konta klienta na Platformie. Bez utworzenia konta klienta oraz podania danych osobowych wskazanych w formularzu rezerwacji towarów na Platformie nie jest możliwe dokonanie rezerwacji. Podanie innych danych osobowych jest całkowicie dobrowolne.

Dane osobowe są przetwarzane zgodnie z postanowieniami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: RODO) oraz innymi obowiązującymi przepisami.

Dane osobowe użytkownika Platformy Organizator przetwarza, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO, odpowiednio - w celu utworzenia i obsługi konta klienta na Platformie, załatwienia sprawy wskazywanej przez użytkownika w korespondencji, dokonania rezerwacji wybranych przez użytkownika produktów na Platformie oraz późniejszej ewentualnej realizacji zamówienia, zgodnie z postanowieniami regulaminu Platformy.

Dane osobowe mogą być również przetwarzane przez Organizatora, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) w celu prowadzenia działań marketingowych, w tym również w formie komunikacji elektronicznej, jeżeli użytkownik wyraził odpowiednią zgodę. Zgoda taka może być w dowolnym momencie wycofana przez użytkownika Platformy, co nie wpływa na zgodność z prawem czynności dokonanych przed wycofaniem zgody.

Dane osobowe mogą być przetwarzane ponadto w celu realizacji obowiązków Organizatora przewidzianych prawem (art. 6 ust. 1 lit. c RODO) oraz w celu ochrony praw Organizatora, w tym w szczególności dochodzenia roszczeń i obrony przed roszczeniami (prawnie uzasadniony interes administratora - art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Dane zawarte w opinii dotyczącej funkcjonowania Platformy, przesłanej przez użytkownika Platformy, Organizator przetwarza, w oparciu o swój uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO), w celu udoskonalania i rozwoju Platformy.

Organizator przetwarza dane osobowe wyłącznie przez czas niezbędny do osiągnięcia celów ich przetwarzania wskazanych w Polityce lub wypełnienia przez Organizatora obowiązków nałożonych prawem, a jeżeli okres przedawnienia roszczeń wynikających z tych celów jest dłuższy – maksymalnie do czasu upływu terminu przedawnienia.

Odbiorcami danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z Organizatorem w zakresie Platformy, w tym w szczególności podmioty zapewniające obsługę Platformy, partnerzy targów online, dostawcy usług IT, podmioty współpracujące z Organizatorem w zakresie realizacji rezerwacji i zamówienia, jak również podmioty świadczące na rzecz Organizatora usługi księgowe, doradcze, marketingowe.

Na zasadach określonych w przepisach regulujących ochronę danych osobowych przysługuje użytkownikowi Platformy prawo do żądania dostępu do podanych danych, ich sprostowania, ograniczenia ich przetwarzania, usunięcia, prawo do przenoszenia danych, a także prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

W przypadkach, gdy przetwarzanie odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO), użytkownikowi Platformy przysługuje prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, z zastrzeżeniem ograniczeń przewidzianych w przepisach, jeżeli jest to uzasadnione szczególną sytuacją użytkownika.

Ww. uprawnienia (poza prawem do wniesienia skargi do organu nadzorczego) można realizować przesyłając stosowne żądanie na adres: rodo@rekman.com.pl.

 

POLITYKA COOKIES

Platforma nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika Platformy i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Platformy. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Organizator.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

  • dostosowania zawartości stron internetowych Platformy do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do charakterystyki urządzenia;
  • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  • dostarczania użytkownikom treści reklamowych dostosowanych do ich zainteresowań;
  • utrzymania sesji użytkownika, dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie Platformy ponownie wpisywać loginu i hasła.

W ramach Platformy stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: "sesyjne"  (session cookies) oraz "stałe" (persistent cookies). Cookies "sesyjne" są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). "Stałe" pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.

W ramach Platformy stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

  • "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Platformy, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Platformy;
  • pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Platformy;
  • "wydajnościowe" pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Platformy;
  • "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  • "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej) oraz w plikach pomocy dostępnych w menu przeglądarki. Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

Organizator informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Platformy.

Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika mogą być wykorzystywane również przez współpracujących z Organizatorem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium